tiistai 21. toukokuuta 2013

Ylpeys ja ennakkoluulo


 
Ylpeys ja ennakkoluulo kirjana on englantilaisen kirjailijan Jane Austenin roomani, mikä on vuodelta 1813. Se on Austenin toinen julkaisu teos ja kenties hänen tunnetuin romaaninsa.
 
Ylpeys ja ennakkoluulo elokuva, joka on vuonna 2005 valmistunut, Joe Wrightin ohjaama. Tämä elokuva on kirjaan perustuva, jonka pääosissa on Keira Knightley ja Matthew Macfadyen.
Elokuva kertoo Bennetien perheestä, johon kuuluu viisi tytärtä, äiti ja isä. Rouva Bennet haluaa naittaa kaikki hänen tyttärensä mahdollisimman nopeasti, jotta heidän perheensä talous olisi turvattu. Ongelmia aiheuttaa vain perheen toiseksi vanhin tytär, joka ei halua mennä naimisiin. Vanhimman tyttären ajatuksia muuttaakin kun naapuriin muuttaa rikas poikamies herra Bingley ja tämän vielä rikkaampi ystävä herra Darcy. Perheen toisiksi vanhin tytär kiinnittää huomionsa naapuriinsa ja monen mutkan kautta he päätyvätkin naimisiin. Darcy ja Elizabeth, toiseksi vanhin tytär eivät aluksi pidä toisistaan, mutta tunteet muuttuvat kun Elizabeth huomaa ettei Darcy olekaan niin ylpeä kuin päältä näyttää. Lopulta Darcy ja Elizabeth päättävät avioitua.
 


 
Tyylikausi on empire, uusklassismi.
Vaatteet on ihonmyötäisiä, korsetteja ei enään käytetty. Vaatteet ovat pitkiä, mutta pieniä leveydeltään, ihon myötäiset vaatteet yleistyivät, koska naisten omat muodot haluttiin näyttää. Vaatteet olivat pelkistettyjä, ei mitään koristeita eikä pastilli sävyjä. Värit olivat kylmiä.
Avoimet kaula-aukot yleistyivät sekä kankaat enemmän läpikuultavia.
Miehet käyttivät suuria hattuja ja ylensä pukuja. Värit livat tummia ja kylmiä.
 
Sekä naisten hiukset olivat ylensä pitkät ja kiharat. Päähineitä ja koristenauhoja käytettiin.
Sisustuksessa oli koriste-esineitä esmierkiksi uurnat. Huonekalut aseteltiin huoneiden keskelle ja tällöin keksittiin kalusteryhmät. Myös seinille ripustettiin enemmän tauluja sekä seinään kiinnitettäviä kynttiläjalkoja.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti